Wednesday, May 20, 2015

{Vigyázz! Kész! Posztolj!} -Egy blogposzt születése (The "birth" of a blog post)


Hello!

(HU) Egy blogbejegyzés születése nálunk legtöbbször egy jól megtervezett koreográfia. Erről fogok nektek ma mesélni.
Első lépésben megbeszélünk egy találkozót valamelyikünknél. Ritkán megyünk kávézóba ötletelni, csak különleges alkalmakkor, amikor valami nagy dologra készülünk. Ezeken a megbeszéléseken általában teázunk, pattogatott kukoricát eszünk és amióta kezd felmelegedni az idő, akkor fagyizunk. Elmondjuk egymásnak az ötleteinket, amit lejegyzetelünk a kis blogos füzetünkbe. Majd amikor ez megvan, dátumok szerint beosztjuk mikor mit szeretnénk posztolni.
Mikor ez megvan, akkor megtervezzük, hogy mikor tudunk fényképezkedni és videózni, amit a legjobban kedvelünk az egészben. Egy nap több dolgot is csinálunk és ilyenkor mindig jó a hangulat. Ha meg vannak a képek és a videó, akkor jön a szerkesztés. Ez néha sokáig is elhúzódhat. Bár a képeinken esetleg a méretet szoktuk javítani vagy egy feliratot betenni. Nem használunk mást, a képek maradnak eredeti formájukban.
Sok bloggernél a szöveg az első egy posztban. Nálunk a szöveg általában  a végén fogalmazódik meg bennünk. Amikor kész a szöveg, szólunk a másiknak, hogy az fordítsa le. Utána már csak az apró beállítások és a megosztás marad hátra. És tá-dámm, kész is van! Minden bejegyzésünk nagy igyekezettel és oda adással készül. Sok időt szánunk rá. Mostanában sajnos, inkább csak amennyi jut, de amint véget ér a vizsgaidőszak, nagy lendülettel és egyre több bejegyzéssel és videóval várunk majd benneteket. :)


(ENG) The birth of a blog post for us is in most cases a well-designed choreography. I'm going to tell you all about it today.
As a first step we'll set up an appointment to meet at one of our houses. We are rarely going in a cafe to brainstorm, only on special occasions, when we are preparing something big. At these meetings we usually drink tea, eat popcorn and since the warm weather started, we eat ice cream. We tell each other our ideas, then write them down in our small blog notebook. And when this is all done, we set the dates when and what we want to post them.
When this is done, we can plan when to have our photographs taken and when we film a video, and this is the part we like most of all. In one day, we're doing a number of things and the atmosphere is always good, we always have a lot of fun. If we are done with the pictures and videos, then comes editing. This can sometimes drag on for a long time. Although our pictures are not retouched, maybe just the size to fit the blog or put a caption on it. We do not use anything else, the images will remain in their original form.
Many blogger write down the text of a post first. We usually do this last. When we finish the text, we ask each other to translate it. Then, there are only small settings and little things left to finish and share it with all of you. And voila, this is all it takes! Each post is made with great effort and love. We invest a lot of time on is. Nowadays, unfortunately, not as much as we want to, rather just what we get, but once the exam period is over, we will be back with full of ideas and great posts for you. Stay tuned! :)


2 comments: